Bron: Dagblad 010 

Aanleg glasvezel Barendrecht start maandag

Het bedrijf L2Fiber gaat in Barendrecht gratis een glasvezelnetwerk aanleggen. Daarmee kunnen inwoners en bedrijven in heel Barendrecht gebruik gaan maken van supersnel internet en allerlei andere diensten. De aanleg van het netwerk start in de week van 11 november in Carnisselande, in de wijk Meerwede. Voor de aanleg van het glasvezel zijn graafwerkzaamheden nodig. De aansluiting bij de gebruikers is gratis.

Pas als gebruik van het netwerk wordt gemaakt, door het afsluiten van een abonnement met een provider, gaat de gebruiker betalen. Het gebruik is dus niet verplicht. Inwoners en ondernemers zitten nergens aan vast. Kortom: als een huishouden wel een gratis aansluiting wil, maar geen abonnement, dan kan dat gewoon.

Wethouder Tanja de Jonge opende het project donderdagochtend met Oscar Kuiper (L2Fiber), met een kick-off in het gemeentehuis. “L2Fiber legt een netwerk aan dat gratis is, maar waarbij het gebruik ervan niet verplicht is. Ook geldt de aanleg voor héél Barendrecht. Als gemeente zijn we dan ook enthousiast over deze aanpak. Er zijn geen verplichtingen, inwoners en ondernemers beslissen zelf. Ze kunnen ook alleen gebruik maken van de gratis aanleg om op de toekomst voorbereid te zijn.”, aldus de wethouder.

Het glasvezelnetwerk van L2Fiber is een zogenoemd ‘open netwerk’. Dat houdt in dat L2Fiber alleen de aansluitingen en kabels realiseert, het transport, maar zelf geen abonnementen verkoopt. U ontvangt daarom ook nooit een factuur van L2Fiber. Internetproviders kunnen zich aansluiten op het glasvezelnetwerk van L2Fiber. Zij bieden vervolgens de abonnementen aan. Het glasvezelnetwerk van L2Fiber is daarnaast onderscheidend, omdat er ook extra diensten kunnen worden aangesloten via gescheiden netwerken. Denk bijvoorbeeld aan het uitwisselen van medische gegevens die u liever niet deelt via het gewone internet. Op het modem zitten namelijk diverse poorten; zo kunnen diensten gescheiden blijven.

De aanleg start met een woningcheck. Zodra uw huis in de planning staat voor de woningcheck ontvangt u een brief met als afzender L2Fiber. In totaal ontvangen inwoners drie brieven en komt L2Fiber twee keer langs: één keer voor de woningcheck en één keer voor de aansluiting. Brief nummer één is voor de woningcheck; inwoners kunnen zich hiervoor óf digitaal opgeven via de link in de brief óf via het team wat op straat loopt. De woningcheck duurt circa 10-15 minuten. Tijdens deze check wordt er gekeken waar de aansluiting in huis op een nette manier gerealiseerd kan worden. Aan het eind van de woningcheck wordt een handtekening gevraagd. Dit is wettelijk verplicht.

Het team dat in de wijken loopt en de woningcheck uitvoert is te herkennen aan de L2Fiber jassen met roze logo. Ook dragen zij een ID kaart mee. Zij zullen inwoners en bedrijven nooit om bankrekeningnummers vragen.

Gemeente Barendrecht krijgt glasvezel